Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2017 11:40 - Какво е историческото доказателсво, че Исус Христос е живял и умрял?
Автор: antoninus Категория: История   
Прочетен: 2699 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 01.05.2017 11:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес някои хора заявяват, че Исус е по-скоро просто идея, отколкото реална историческа личност, но има множество доказателста за Неговото същестуване 2 000 години по-късно.

Д-р Симон Гадерколе, преподавател по Нов Завет в Университета Кеймбридж

Колко уверени можем да бъдем, че Исус Христос наистина е живял?
Историческите доказателства за Исус от Назарет са едновременно установени отдавна и широко разпространени. В рамките на няколко десетилетия от неговият предполагаем живот, той е споменат от еврейски и римски историци, както и в множество християнски писания. Да сравним това с да кажем крал Артур, който вероятно живял около 500 г. сл. Хр. Сериозен исторически източник за събитията по негово време дори не споменава крал Артур и за него за първи път се споменава 300 или 400 години след времето, когато се предполага, че е живял. Свидетлствата за Исус не се ограничават до народния фолклор от по-късно време, както са записите за Артур.

Какво ни казват христинските писания?
Ценността на тези доказателства е, че са едновременно ранни и детайлни. Първите християнски писания, говорещи за Исус са посланията на Павел и учените са съгласни, че най-ранните от тези писма са написани до 25 години след смърта Му, а най-детайлните биографични разкази за Исус Христос – евангелията са датирани до 40 години след смъртта Му. Всички тези се появили през човешкия живот на множество свидетели и предоставя описания, които съответсват на културата и географията на Палестина през първи век. Трудно е да си представим защо християнските писатели биха измислили такава задълбочена фигура на евреин  Спасител през това време и място – под управлението на Римската империя – където е имало силно подозрение към юдаизма.

Как нехристиянските автори казват за Исус?

Доколкото знаем, първият автор извън църквата, споменаващ Исус е еврейският историк Йосиф Флавий, който написва история на Юдаизма около 93 г. сл. Хр.Той има 2 споменавания на Исус, като едното ... без съмнения е препратка към Яков, брата на „Исус, т. нар. Христос“. 

20 години след Йосиф ние имаме римските политици Плиний  и Тацит, които са заемали някои от най-висшите постове в държавата в началото на второ столетие след Хр.
От Тацит научаваме, че Исус е ексекутиран докато Понтий Пилат е римски префект, отговарящ за Юдея 26-36 г. сл. Хр.) и Тиберий е бил император (14 – 37) – репорти, които съответстват на времевата рамка на евангелията. Плиний допринася за информацията с това, че докато е управител в северна Турция, християниimage се кланят на Исус като на Бог. Никой от тях двамата не харесвал христинството – Плиний пише за тяхното упорито твърдоглавие, а Тацит нарича тяхната религия унощожително суеверие.
Древните автори обсъждали ли са съществуването на Исус
?Удивително, никога не е имало дебат в древния свят за това дали Исус от Назарет е историческа личност. В най-ранната литература на еврейските равини, Исус е обявен за нелигитимно дете на Мария и един магьосник. Сред езичниците, сатиристът Лукиан и философът Целз отхвърлят Исус като мошеник, но не знаем никой в древния свят да се е питал дали Исус  действително е съществувал.

Колко противоречиво е съществуването на Исус?
В една скорошна книга френският философ Микел Онфри говори за Исус просто като една хипотеза, отколкото за реална историческа личност. Преди 10 години Проектът Исус беше установен в САЩ, един от главните въпроси за дискутиране беше дали Исус действително е съществувал. Някои автори дори са спорели дали Исус от Назарет не е двойно измислен, спорейки, че както Исус, така и Назарет са християнски измислици. Нищо не означава, че двамата историка, които са писали най-много срещу тези крайно скептични аргументи са атеисти – Морис Кейси (преподавал преди в Университета на Нотинган) и Барт Ерман (от университета на Северна Каролина). Те са силни критици на подхода „Исус е мит“, наричайки го лъженаука. Въпреки това, скорошно изследване открива, че 40% от възрастните в Англия не вярват, че Исус е бил реална историческа личност.



Гласувай:
4



1. antoninus - Почти няма разбиращи хора, какво са ...
27.05.2017 06:04
zarenkow написа:
Почти няма разбиращи хора, какво са религиите. Да търсиш зад религиите реални образи е все едно да търсиш говорителите зад телевизора. Смисълът, значението, мисията на религиите е съвършено различен от общоприетите клишета. Да си забелязал присъствието на религия да липсва в някое общество в миналото та до днес ? Може и да се е случило, но е било за кратко и случайно, просто бъурзо са загивали. При всички случаи обаче тези общества са били плод на други общества с присъстваща религия. За да е така, очевидно трябва да има невероятна потребност от религиите. Нещо далече повече, не обществата създават религиите, а е обратното. Как и защо става това е малко по дълго за обяснение, но едно мога със сигурност да докажа, че мисленето е резултат на обществата, а обществата на религиите. Така , че най великото творение на хората, направило хи мислещи хора са религиите. Разбира се почти всеки ще възрази, но това е доказуемо, аргументирано и е недвусмислено и друг е въпросът , че не е толкова очевидно, защото се налага да се мисли по задълбочено. Дали го е имало Исус? Може да го е имало, точно така , както ги е имало всички персонажи в изкуството. Е, може да са с привнесени или отнети качества, но ги е имало. Това обаче е без всякакво значение за религиите. Това е само инструмент за реализация на великата им мисия, да дарят с мислене и с духовност, да превърнат в хора
получовеците.


В хората има търсене на Бога, създадено от самия Бог. Ако не се запълни само Бог, човек ще я запълни с друго - пари, секс, алкохол, работа... други вярвания и традиции, които се опитват да запълнят празнотата в нас.
Защо е важно дали Исус е реално съществувал? Защото спасението според Библията става само, ако приемем жертвата на Исус:
Деяния 4:12
И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.
цитирай
2. shtaparov - Древните хора не са можели без ре...
12.06.2017 13:07
Древните хора не са можели без религия- просто такъв е бил манталитета им. Затова ако отхвърлели един бог,те бързо приемали нов за да се чувстват защитени от безбройните опасности,които ги дебнели. Боговете у тях не били въображаеми понятия- всичките си имат човешки първообраз,както пишат и древните елински автори. Затова в древността не е имало бог,който да не е бил реална историческа личност- нито един!
цитирай
3. antoninus - Древните хора не са можели без ре...
13.06.2017 06:19
shtaparov написа:
Древните хора не са можели без религия- просто такъв е бил манталитета им. Затова ако отхвърлели един бог,те бързо приемали нов за да се чувстват защитени от безбройните опасности,които ги дебнели.

Всяко нещо, което заема мястото на Бог, става твой идол и бог - член от семейството, работата, парите и т.н.

shtaparov написа:
Боговете у тях не били въображаеми понятия- всичките си имат човешки първообраз,както пишат и древните елински автори. Затова в древността не е имало бог,който да не е бил реална историческа личност- нито един!


В Псалми 106:28 се казва Тоже те се прилепиха към Ваалфегора, И ядоха жертви принесени на МЪРТВИ БОГОВЕ.
Възможно е първочаналните хора да са били обожествявани, както и римските императори напр.
цитирай
4. krumbelosvet - Каноничният "Нов Завет"
24.08.2018 09:08
В каноничният "Нов Завет", при всичките му "мъчни и тъмни" места личи, че НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМИСЛЕН без живи, фактически събития. Без да търся точния цитат, Айнщайн казва приблизително същото, според биографията от Айзаксън (по памет).
цитирай
5. antoninus - Доказателства за възкресението на Христос
21.12.2018 08:54
http://antoninus.blog/history/2016/05/01/dokazatelstva-za-vyzkresenieto-na-hristos.1448564
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 799281
Постинги: 231
Коментари: 505
Гласове: 832
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930