Стевия произхожда от Южна Америка, района, в който се намира днешен Парагвай, където в полузасушливите територии се среща от равнините до планините. Поради принадлежността си към сем. Астроцветни, за разлика от другите тропични и субтропични растения, стевия може да бъде отгеждана в широк диапазон от почвено-климатични зони. Това позволило стевия да бъде интродуцирана в различни страни: Южна Корея, Китай, Япония, Канада.
Още преди откриването на Америка от Колумб, индианците от племето гуарани са използвали стевията като подсладител. Достатъчно било да добавят няколко листа от стевия в напитките си и те ставали удивително сладки. Гуараните нарекли тази трева “ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.
За първи път стевия е открита и описана за западната наука през 1899 г. от южно-американския учен натуралист М.С.Бертони, като Eupatorium Rebaudianum Bertoni, по-късно той отнесъл растението към рода Стевия (1905). В природата са известни около 80 вида растения от този род. От тях само Stevia Rebaudiana и два други, вече изчезнали вида, притежават качествата на естествен подсладител.
Сладостта на стевията се определя от сложната по своя състав молекула, наречена стевиозид. Този гликозид и родствените му вещества определят качествата на стевията, като естествен подсладител.
Листата от стевия в естествената си форма са приблизително 30-40 пъти по-сладки от обикновенната захар, а под формата на екстракт на стевиозиди сладостта дотига от 100 до 300 пъти по-високи стойности от тази на захарта. При това без нито една калория В нашият магазин може да си поръчате семена, живи растения и сух лист от Стевия, които ще да ви бъдат доставени до всяка точка на България.