Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2019 11:11 - Поредна суперкласа от Стинг в София
Автор: vagro Категория: Музика   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Така се нареди този живот, че през последните години със Стинг се виждам по-често, отколкото с родния ми брат. Той кара ТИР някъде между Германия, Испания и Финландия, а Гордън Съмнър през 3-4 месеца е в България, явно драпайки за наш паспорт по подобие на Джон Лоутън, Таря Турунен и Турбо Би от Snap. На опашка чакат Helloween, Scorpions, Sabaton и Джо Лин Търнър. А Manowar дори и химна ни са назубрили.

Ние – децата от "The Police"-поколението, сме моделирани с крайна сантименталност към идеализираната, но и загадъчно спорна особа на Стинг. Мислехме го за еволюирал в ню-уейв бивш пънкар и леко недоумявахме какви са тези реге и джаз елементи в гигантските хитове на триото Полиция. После Стинг стана планетарна икона и всичко си дойде на мястото.

Третата ми среща с Жилото е в Деня на детето и съвпада с един калитковски финал на меркантилната Шампионска лига по позьорски футбол. Около "Арена Армеец" цари лежерно спокойствие. Няма викове и простотии. Културни хора отиват на културен концерт. Влизането дори е безкрайно лесно този път. Толкова светлинно бързо съм се придвижил, че дори съм подранил за съпорта. Което е супер, защото 22-годишната Чинчила ми хареса адски много.

Младата лондончанка дебютира на музикалната сцена едва на 15 март тази година, а два месеца и половина по-късно вече подгрява акула като Стинг на 4 дати от турнето му само през месец юни. Става дума за изпълнителка с едва 800 последователи във Фейсбук и 80 в Ютюб!?! Тя дори не използва музиканти на живо, като изключим един "шестокласник" с китара и дръмпад леко за цвят и стойки. От "подложките" обаче се лее такъв намахан ърбън поп, че направо ти се забива под далака. Чинчила се е барнала суператрактивно, но колкото и да се самонавива, че подражава на Риана, за мен си е крайно добър нов хибрид между ранната Кейт Буш и помитащата Нина Хаген от миналия век.

Точно 30 минути суперпозитивен сет от Чинчила и големи благодарности от мен към Стинг за прекрасния избор на съпорт. Чакам мегазвездата в компанията на китариста Васето Крумов (Графа, Михаела Филева, ЛаТиДа) и неговата съпруга Сара. На метър от нас е Камелия Тодорова с дъщеря си. Показвам ѝ на телефона наша снимка от 1997 година. Рейчъл ни снима отново, 22 години по-късно, за рутинно колажче в социалните мрежи. Времената са модерни, знаете как е!

Стинг и бендът му излизат 4 минути преди 21.00 часа. Човекът е на 67 и не му се виси по нощите при положение, че залата е пълна до дупка. Тениската е същата както винаги. За бас китарата да не говорим. Не бих се учудил, ако някой в групата на ранния Елвис е свирил на нея. Галактическа антика! ("Фендер" от 1954-та година, малко по-млад от самия му собственик, който го определя като "произведение на истински магьосник", защото Лио Фендер лично е настройвал адаптерите" - б.р.).

Няма главозамайващи светлинни ефекти и пиротехника. Няма дори и видеостена. Май слуховете, че Стинг е крайно стиснат, ще се окажат верни. Поне една плазмичка да беше сложил, за онези в дъното, които са го виждали с размери на кламер. Но пък кому е нужно всичко това? Гордън Съмнър се слуша, в него няма нищо шаренко за гледане.

Сетлистът е пределно ясен. "My Songs" – от категорично, по-категорично! 20 тотални хита и един бис бонус. При Стинг специално винаги може да има забележки към селекцията, защото хитовете му са толкова много, че и с тричасов концерт е абсолютно невъзможно да ги покрие. Да не говорим, че точно половината песни са от оня славен The Police-период. 11 от 21 трака, ако трябва да сме точни. Аз лично бих спестил версията на парчето с Шаги "Waiting For The Break Of Day" за сметка на "Mad About You", "All This Time" или любимата ми "Russians" от 85-та. Ама, да съм станал Стинг, дето се вика!

Близо 100 минути железен сет без паузи. Като на DJ-парти. Никакви приказки между песните и разтакаване. Жилавият йога-терминатор пи максимум 3 пъти вода от една чаша за час и половина. И то по една глътка. Музикален робот, преминал през 5 декади.

От първите акорди на откриващата "Message In A Bottle", "Арена Армеец" се впуска във фини осемдесетарски танци и всичко е хиперпозитивно и приятно. На "Englishman In New York" възпитаната публика вече пее от сърце, а към 10 000 телефонни снимачки стърчат във въздуха. Мисля си, не е ли крайно време да се сложи бонус-такса ""телефон" към билетите на концертите. А тези, които влизат на лайв без телефон, да ползват отстъпка от цената!?!

Шестчленният бенд на Стинг безспорно е класа, но харизмата на звездата е толкова силна, помитаща и диктаторска, че не дава на никого изява повече от рамките на половин минута. Жилото всеки път ме размазва от удоволствие със знаковите си олдскуул басови партии. Всяко, дори най-малко движение на палеца му, напомня на пъстрите времена от 80-те. Безкомпромисен!

Леко притеснено очаквам потретващо избухване на публиката върху "азисоподобния" вселенски хит на Балканите – "Desert Rose". Слава Богу, този път реакцията на агитката е обрана и софт-кючеците са спестени на 90%. Нали ви казах, все по-възпитана публика? Още 3-4 концерта на Стинг в арената и ще сме пълна десятка.

Преди първия бис се получи лека забавна засечка, точно върху хита "Roxanne", който заяви категорично The Police на световната сцена през далечната 1978 година. Така и не се разбра Стинг ли обърка влизане и текст или някой от музикантите леко сгафи. Майсторът обаче го отигра с веселяшка усмивка.

На практика и двата биса в турнето "My Songs" са изцяло от песни на The Police. Първият е с цели 4 трака, а за финал на шоуто - "Next Тo You", откриващата песен от първия албум на "полицията" ("Outlandos d"Amour" 1978).

Рутинно, класно, красиво, с приличен звук и много усмихнати лица. Така премина моята трета среща с гения на Стинг в България. "Оранжевата гривна", която получих от организаторите, направо върши чудеса. Благодаря от сърце! Минавах като оня Гандалф от Библията, дето е разделил морето, за да минат някакви бежанци. Не му помня името.

На Стинг обаче името ще помни всеки. На мястото, в което съм резидент-диджей, предлагаме вина от неговата изба. Наминете някой път! Ще ви пусна "Wrapped Around Your Finger", защото ми е най-обожаваната!

До следващия път с песните на Стинг!

Сетлистът:
------------------
Message in a Bottle (The Police song)
If I Ever Lose My Faith in You
If You Love Somebody Set Them Free
Englishman in New York
Every Little Thing She Does Is Magic (The Police song)
Brand New Day
Fields of Gold
Seven Days
Waiting for the Break of Day (Sting & Shaggy cover)
Shape Оf My Heart
Fragile
Wrapped Around Your Finger (The Police song)
Walking on the Moon (The Police song)
So Lonely (The Police song)
Desert Rose
Roxanne (The Police song)

Бис 1:

Can"t Stand Losing You (The Police song)
King Оf Pain (The Police song)
Demolition Man (The Police song)
Every Breath You Take (The Police song)

Бис 2:

Next Тo You (The Police song)

Снимка: Тонина Манфреди

image



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vagro
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4776401
Постинги: 1781
Коментари: 2942
Гласове: 10023
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031