Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2015 19:56 - ВИДИН ПАДНА ОКОНЧАТЕЛНО
Автор: vagro Категория: Регионални   
Прочетен: 3464 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.12.2015 09:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Видин падна, Дами и Господа!

Чалгуните победиха окончателно! Илюзиите свършиха!

Ако не живееш „чалга” на това затънтено място, ти вече си аутсайдер. Без приятели, без социален живот, без секс, без смисъл …

 

А имаше едно време …..

Преди около 30 години. Когато Видин беше олицетворение на райски късмет. Благодарение на уникалната си локация в близост до Сърбия (тогава Югославия), в тази северозападна точка, през времената на суровия социализъм, се грабеше слухово най-новата музика на света. Хей, така … по съседски! От радио и телевизия. Лукаво пригодения „титов социализъм”, осигуряваше на Видин пълната аудио и видео палитра на онези години, в които MTV беше музикален феномен.

 

Стотици плочи, касети и списания влязоха в България именно от Видин и зареждаха половината пиратски студия на ошмулената ни Родина.

 

В средата на 80-те, град Видин гъмжеше от близо 80 000 души, които искаха да разпускат всяка вечер от седмицата. За тази цел функционираха цели 9 дискотеки в крайдунавския град. „Телеграфа”, „Венециански склад”, „Ровно”, „Нощен бар”, „Синьото”, „Младежки Дом”, „Младежки Клуб” (по-късно „Зодиак”), „Шверин”, „Кристал” …..

 

Дирекция „Музика” – Видин, ръководена обиграно от Румен Стоянов и Гого, демонстрираше уж някакъв строг контрол, но той беше само в дни на „столични” проверки. През останалото време, благодарение на „сърбите”, Видин се цепеше денонощно от най-новите световни хитове. Седмици и месеци, преди да залеят страната ни. А видинската DJ-школа беше една от водещите в България и носеше по една торба награди от националните конкурси.

 

И да! Чалгата все още не беше родена. Тя се домъкна в средата на 90-те, за да обслужи ганьовските мутри, дори далеч на северозапад. В края на 90-те години на 20-ти век, положението вече беше „фифти-фифти”. Публиката се делеше поравно на нормални и НЕнормални. Видинските дискотеки окапаха наполовина, а Видин бавно взе да опустява.

 

Към 2005 година, ренесанса на Ретрото достигна и до крайдунавския град. На крилете на носталгията и успоредно с Хаус Вълната, в продължение на 2-3 години, на инатливата Чалга се даваше някакъв сериозен отпор. И до там …..

 

С масовото обедняване и обезлюдяване (средно минус 2700 души на година) на града, Чалгата методично запълни всички възможни „фуги” във Видин. Появи се ново поколение чалга-DJ и ново поколение публика, шлифовани с години от екрана чрез Слави Трифонов и „Планета Пайнер”, и на живо чрез „Братя Ангелови” и видинския пАнаир.

 

Последните 5 години бяха една пагубна агония от страна на нормалната музикална стилистика на Видин. Моментните проблясъци от страна на DJ Retro Fest – Vidin и по някой слабо посетен рок-концерт, ставаха все по-бледи и анемични.

 

Ошашавената общинска управа реши да залага на отживели фолклорни ритуали и правейки кефа на оредяващата армия от пенсионери, окончателно се предаде пред бруталната чалга-инвазия.

 

За да достигнем до коледните празници на 2015 година, когато нормален Видин окончателно КАПИТУЛИРА. „Корнер”, „Джаз”, „Силует” и „Хавана” клубовете, уж дават някаква мижава алтернатива, но са жалка капка в сравнение с някогашния модерен музикален имидж на Видин от преди 25-30 години. Чалготеките са тъпкани с народ, чалгопускащите се изживяват и като певци, а до тях някакви други „звезди” думкат на барабанчета в кючек-ритъм. Циганизацията е тотална, от тийн-възраст до улегнали („ти мене уважаваш ли ме?”) години.

 

На другия полюс, в последните оазиси на нормалната музика, идват омърлушени хора без приятели, просто за да са на едно различно място, а не за парти или веселба. 90% са мъже. Момичетата са по масите в чалготеките и въртят подрастващи дупета сред цунами от салфетки.

 

Шепа рокери, шепа хипхопъри и шепа електронни манияци, са докарани до ниво на пълни аусайдери, отлъчени от всички и принудени от ден на ден, да преминават към Тъмната Страна, разбирай Чалгата.

 

Положението не е отчайващо, а ОКОНЧАТЕЛНО. Битката е загубена. Пораженията са за около 200 години напред и то при незабавен рестарт на позициите. А той е научна фантастика!

 

Един тъжен финал в една история за обратна еволюция!

Почивай в мир, музикален Видин!

 

 

 

DJ VaGro (Васко Громков)


image




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vagro
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4796279
Постинги: 1784
Коментари: 2943
Гласове: 10024
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930