Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 10:45 - Проектът „Physalia”
Автор: vagro Категория: Технологии   
Прочетен: 1711 Коментари: 2 Гласове:
0



   Френският архитект от белгийската произход Винсент Калебо подготви проект на кораба Physalia. Неговата повърхност, палуби и помещения са украсени с различни форми на жива растителност, което, съчетано с необичайни елементи и осветление, трябва да създаде зашеметяващ визуален ефект.

Според плановете на авторите на концепцията, Physalia ще се движи по река Дунав, Волга, Рейн, Гуадалкивир, Тигър и Ефрат.

Базира се на широкото използване на "зелени" технологии, включително и чист въздух и вода. Защото Physalia ще се използва за конференции, изложбена зала, туристически дестинации, както и за платформа на дискусии по въпросите на околната среда и подобни образователни проекти за по-голям биологичен филтър на речните води.

Отвътре творението на  Винсент включва четири тематични мини-градини "Земя", "Въздух", "Огън" и "Вода". И всички те ще са отрупани с растителност. Миниатюрната открита тераса "Вода" се намира в кърмата, в центъра на плавателния съд над амфитеатъра точно под купола се намира - "Въздух", а залата "Земя" ще включва мини-парникови и биологични лаборатории.

Отделението "Огън" също е зала за изложби на водните екосистеми. То ще има големи прозрачни странични отвори, разположени под ватерлинията и ще осигурява на гостите разходки с малки кораби по реки и езера.

Външният вид на кораба е бил вдъхновен от медузата Siphonophorae Physalia physalis. От нейната елипсовидна форма с характерни арки е заимствана идеята за стъклен купол, и като цяло - изобилието от прозрачни елементи. Част от повърхността ще е с формата на двойна пневматична мембрана, която създателят възнамерява да покрие с гъвкави слънчеви панели.

За пречистване на питейна вода Physalia ще използва изцяло естествената способност на растенията, живеещи на кораба, както и активен въглен, а добива на електроенергия за цялата система ще е посредством хидро-турбина и набор от слънчеви клетки.

В допълнение, за пречистване на водата, както и на въздуха Physalia ще прилага фотохимични реакции, предизвикани от добре познатият катализатор - титанов диоксид. Той ще е вграден като покривна площ в част на тялото на машината и части от апаратурата.

Енергия ще се осигурява и от подводни турбини, дори когато Physalia е закотвена в течаща река и течението просто върти витлата. 

Калебо счита, че такъв кораб може да служи като символ на внимателното отношение на човека към природата. Неговата пречистваща функция, може да играе значима роля в реалното подобряване на чистотата на реките. И ще се превърне в символ. 

Символът на това, което човек може да изгради.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Онемях
05.08.2010 10:49
Гениална фантазия... Чудо на чудесата...Искам да съм на борда на кораба!!!
цитирай
2. gothic - !!!
05.08.2010 15:09
!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vagro
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4773754
Постинги: 1781
Коментари: 2942
Гласове: 10023
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031