Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 23:11 - Еко-катастрофата в Унгария
Автор: vagro Категория: Туризъм   
Прочетен: 3627 Коментари: 3 Гласове:
8



 Смразяващи кадри от еко-катастрофата в Унгария :(((
Апокалипсисът иде и насам :(((

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Тагове:   Унгария,


Гласувай:
8



1. gothic - Ебаси. . . . . маджарите ще се опра...
08.10.2010 08:18
Ебаси.....маджарите ще се оправят, ако стигне дотук - ние да му мислим :)
цитирай
2. kosara2008 - :( няма начин да ни подмине, какво ли прави
11.10.2010 13:46
гражданска защита за този настъпващ червен"апокалипсис", дали строи диги, цяла българия трябва да се изсипе на Дунава, за да носи пръст и да излива бетон по брега, макар това страшилище да се просмуква и от подпочвените води, а
не
ми
се
мисли като се излее в морето...страшно е...
цитирай
3. анонимен - Да предотвратим подобна трагедия в България!
01.12.2010 15:32
Ние, група неправителствени природозащитни организации от Р България, обединени в Коалиция за устойчиво развитие, се обръщаме към публичната администрация на ЕС, с цел превенция и предотвратяване на неизбежна химическа авария с трангранични последствия в района на Българското Средногорие, която ще бъде много по-тежка от тази в Унгария и за която не получаваме доказателства за разбиране, отговорност и съдействие от страна на българските власти, а именно:
В рудник в с. Челопеч, на 70 км. от българската столица София, от добива на медно-златна руда по подземен способ се е събрало подземно езеро от хиляди кубични метри природна сярна киселина и излужените от нея арсен и тежки метали. Засега концесионерът на рудника изпомпва водите, за да не прелеят от рудника в равнината, улавя ги в тръби до хвостохранилище край с. Чавдар, Софийско, и там ги третира с вар, за да легнат на дъното на хвостохранилището арсена и тежките метали. В 21-ви век, когато в ЕС почти всяко село изгражда пречиствателни съоръжения дори само за третиране на фекалните води, това изключително опасно производство със забранен за преработка в страните от ЕС остатък арсен, продължава да няма пречиствателна станция, нито пък такава се предвижда според сключените приватизационен и концесионен договори между оператора и държавата.
В момента, в който операторът напусне рудник Челопеч, поради изчерпване на рудата, българската държава няма готовност да предпази населението и природата в Средногорието от разлива на арсеновото подводно езеро: нито са предвидени средства, нито са проектирани съоръжения за превенция и управления на евентуална криза. Според проучвания и изчисления на експерти на Коалиция за устойчиво развитие, обемът на подпочвените води и съдържанието на арсен в подземното езеро на рудника е толкова голямо, че може да унищожи не само Средногорието, но и цяла България и целия Балкански полуостров, за което ще способстват река Воздол, река Тополница и р.Марица, чиито води преминават границите на Р Турция и Р Гърция и е възможно трансгранично и транснационално замърсяване.
Всички опити за диалог с властите в България, настояването за превенция на риска чрез преразглеждане на концесионния договор с оператора на рудник Челопеч и поемане на допълнителни ангажименти от страна на българската държава, се сблъскват с отказ от сътрудничество с гражданския сектор, отказ от набелязване и осъществяване на предпазни мерки за населението и околната среда. Българската публична администрация и операторът на рудника отказват да констатират, да признаят и да анализират екологичните щети, нанесени досега, както и да обезпечат и планират управлението на предстоящите екологични рискове, които могат да настъпят от хищническото изземане на минералните ресурси. Една инспекция на повърхността на шахта „Север” на рудник Челопеч още сега може да констатира лунен пейзаж на безвъзвратно унищожена природата в радиус 1 километър и никаква реакция или намерение за рекултивация от страна на държавните контролни органи. Едно изследване на здравния статус на жители от селищата по поречието на река Тополница може да установи шокиращ бум на ракови заболявания на местното население поради просмукване на арсен и тежки метали във водоизточници за питейна вода, както и във води за напояване на градини и оранжерии. Днес щетата е локална, утре ще бъде глобална.
Надяваме се, че институциите на ЕС няма да станат с бездействието си съучастници в бъдеща химическа хиперавария. А ще организират отговорна международна проверка, след която ще задължат българските власти да обезпечат латентната опасност от хипер разлив на арсенови води със защитни мерки и пречиствателни съоръжения, със създаването на фондове за рекултивация и възстановяване, които да компенсират нарушените социална, здравна и околна среда от неразумния добив на мед, сребро и златото в рудниците на Българското Средногорие.

С уважение:
Дончо Иванов, председател на УС на ГС „Хармония” и национален координатор на Коалиция за устойчиво развитие

За контакти: bnagency@ abv.bg , тел./факс: 02 / 428 13 15, 0888 802 389
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vagro
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4773778
Постинги: 1781
Коментари: 2942
Гласове: 10023
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031